Saturday, June 12, 2010

KAYA BUDAYA

Semalam Pertandingan Piala Dunia 2010 FIFA bermula dengan resminya.  Acara pembukaan resmi begitu penuh dengan warna warni.  Malah beberapa hari sebelum itu pendudu-penduduk Afrika Selatan telah mempamerkan tentang kebudayaan yang begitu kaya dan indah.

Lihat sajalah gambar-gambar yang terpampang di dada akhbar.  Semuanya menunjukkan tentang sambutan tarian dan kegembiraan warga tempatan.  Saya ambil gambar di bawah sebagai contoh.

Sebuah Persembahan Semasa Majlis Pembukaan

Penari-penari Afrika Selatan di dalam gambar di atas ini membuat persembahan mereka di Stadium Soccer City di Soweto, di luar Johannesburg.  Jelas mereka bangga dengan budaya.

Malaysia kita juga kaya dengan budaya.  Seharusnya juga kita bangga.

1 comment:

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.