Hari Ahad kelmarin kita orang anak beranak pergi ke kenduri kahwin di Selayang. Alang-alang dah dekat dengan Pasar Borong, kita orang singgah la. Dapat juga beli tulang rawan dan paru serta sayur-sayuran.
Jadi hari ni, salah satu menu makanan ialah paru masak berlada. Masakan ini memang menjadi kesukaan seisi keluarga.
Paru Masak Berlada
Cara masakan ini sama seperti masak daging berlada juga. Paru dibersih dan direbus separuh masak. Kemudian ianya dipotong nipis-nipis dan diperap bersama sedikit bawang putih, halia dan lada sulah. Setelah itu digoreng hingga masak sedikit garing.
Selanjutnya masakan ini boleh dimasak ala masakan sambal. Cuma cilinya dikisar sedikit kasar. Kemudian masak dengan menumis dengan gunakan bawang merah, bawang besar dan asam keping atau air asam jawa. Lengkapkan perasa dengan garam secukupnya.
14 comments:
sedap tu
Salam Nori.
Sedap!
Nak buat juga la! Hehe.
Aslmkm.
Bid pun suka masakan ini.
Salam Nori.
Yum2!
Salam Nori.
Memang masak macam ni amat menyelerakan.
Salam Nori.
La! Teringin pula nak makan.
Salam semuanya.
Terima kasih ya.
Alhamdulillah, saya sudah berkunjung balas.
salam buat akak..
baru semalam beli paru...ingat nak masak macam akak la...
Aslmkm.
Mesti la sedap! Hehe.
sedapnya kak nori.. lama tak makan ni... :))
Salam Nori.
Pedas ni kan?
Aslmkm.
Hmmm ... memang lazat! Tak cukup sepinggan! :)
salam..hi kak,,
sedapnyer paru klu masak mcm tu....
sy teringin nk wat sendiri,,tp Hubby x minat paru la...adoyaiii,,,
so klu teringin sgt nk mkn tu,,,sy gi kedai je beli,,,,
tp ape2 pon, thanks for the resepi=)
Salam Nori.
Saya tunggu makan saja! Hehe.
Post a Comment